Pretpostavka

Zanimljivo je to što sam pomislio da je jučerašnji dan bio poslednji stvarno radni dan. Danas sam se, uglavnom, bavio papirologijom. To kod nas, prodavaca, ne znači rad već nepotrebno gubljenje vremena. U svakom slučaju, kupac mi je najavio da mu za sutra trebaju moji proizvodi. Nisam mogao da verujem. Ali je tako.

Stalno pišem o tome da u prodaji nema poslednjih ili prvih, srednjih dana. Postoji samo potreba klijenta koju treba zadovoljiti. Potpuno je nebitno koji je to dan u nedelji, mesecu ili godini.

Svi smo opterećeni rokovima, datumima i kojekakvim beznačajnim brojevima. Kao da smo se sami pretvorili u periode.

Uviđam da je potrebno raditi svakodnevno, kao da je baš taj dan odlučujući za prodaju, našu firmu i nas same. Zato što jeste tako. Pisao sam o tome da prodavci koji imaju jednu fakturu dnevno više, na kraju godine mogu napraviti milionsku razliku. I onda ne treba da čudi zašto baš oni napreduju, dobijaju bolje klijente, noviji auto, bonuse i beneficije. Pa potrudili su se! I to samo malo više od prosečnog prodavca u istoj kompaniji.

Još jednom ću ponoviti:”Ne dozvoli da ti pretpostavka uništi karijeru!” Bolje je da pitaš i budeš načisto. Pretpostavka će te uvek odvesti u pogrešnu stranu. Koliko god da misliš da dobro poznaješ klijenta, nemoj da pretpostavljaš, pitaj!

Najvažnije od svega je da izbrišeš iz svoje glave i pretpostavke da neko ne kupije petkom ili ponedeljkom, prvog ili zadnjeg dana u mesecu ili godini. Ili pretpostavke da neko ne kupije tvoj proizvod zato što je skup. Ili pretpostavke da neko odlučuje o kupovini samostalno. Odblokiraj svoje misli i pusti druge da pretpostavljaju.

Tvoje je da radiš! Obilaziš kupce, prezentuješ proizvod, informišeš o akcijama, cenama, novim proizvodima, odgovaraš na primedbe i PRODAJEŠ!

Pretpostavljam da ne može jednostavnije od toga!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *