Објављено дана

Bos ili hadžija.

Picture

Bliži se kraj decembra. Za nas koji pratimo ekonomiju, finansije i sve cifre vezane za lični razvoj i napredak to predstavlja kraj fiskalne godine. Tu se privode poslovi kraju i osvajaju oni poslednji centimerti koji prave razliku.

Ja sam u prošlom mesecu prevazišao sve rezultate. U ovom mesecu, nadam se i bolje.

Ovo pišem samo iz tog razloga što želim primerom da pokažem da se rad isplati. Veliki prvobitni napori na početku ne daju nikakve rezultate. Ali zato istrajnošću i upornošću rezultati stignu. Uloženi rad se vrati kroz nagradu uvećane prodaje na kraju godine. I sve one sitne i minorne stvari koje uradiš ili ne uradiš prave ogromnu razliku.

Sada svaki pa i najmanji klijent samo doprinosi konačnom uspehu. Svaki kilogram materijala stavlja mene u prednosti nad konkurencijom. I na taj način mi otvara vrata za dalje, veće prodaje. O ličnom benefitu i da ne govorim. 20 ili 25% povećane prodaje u odnosu na prošlu godinu ne čini neku razliku, sada. Ali kasnije, cifre imaju tendenciju da se uvećavaju kada se u njih uloži rad. To sam dokazao nebrojeno puta na ličnom primeru.

Prodajem u Srbiji u 2016. godini i moja prodaja raste. I ja slušam iste izgovore iznova i iznova svakog dana. Ipak, pošto mi ekonomija ide od ruke, uspevam da izgovore ignorišem i dolazim do željenih rezultata. Fokusiram se na ono što ide i ono što kupcima treba. I onda se desi čudo. Kada se sve sabere, bum 30% veća prodaja nego lane.

Pišem ovo sa namerom da predočim da svako može uspeti u prodaji, ako to želi. Naravno, postoji i cena svega toga, ali je ona svakako mizerna u odnosu na ono šta se dobije na kraju.

Ni ja nisam imao lak početak, već sam pisao o tome. Prva prodaja u ovoj kompaniji mi je bila 25kg materijala. Za mesec dana! Zarada na tome nije bila dovoljna da se pokrije ni račun za vodu. Sada, posle 9 meseci rada, moja lična prodaja se meri tonama prodatog materijala. I to samo zato što sam bio voljan da dam više na početku kada mi ništa nije išlo od ruke.

Tri poziva više ili jedna poseta višeu toku radnog dana, čine neprimetnu razliku u danu. U godini razlika bude 30 do 50%. Nema malih i velikih prodaja, samo malih i velikih iznosa na fakturama. Zato se treba boriti za svakog kupca. Nikada ne znaš kada će mali kupac zatražiti od tebe veliku količinu proizvoda ili usluga.

Zato istraj u tome što radiš. Male stvari su male samo dok ne porastu, a onda možeš reći ja sam ih odgajio ili ovo me je preraslo.

U svakom slučaju izbor je na tebi. Ja sam ti ukratko dao kako i na koji način. Na tebi je da primeniš ili kukaš i tražiš izgovore.

Ili si bos ili si hadžija.