Објављено дана

Menadžer prodaje

Ja sam u svojoj kompaniji na poziciji menadžera prodaje. To znači da sam odgovoran za svoju prodaju, ali i za prodaju čitavog tima. Zbog toga moram da svakodnevno donosim odluke. Ne samo u svoje ime, već i u ime čitavog tima.

Odluke su nekada popularne, a nekada ne. Češće su nepopularne. Zapravo popularne mere brzo padnu u senu nepopularnih, pa izgleda da nepopularnih ima više.

Niko ne voli da donosi nepopularne odluke, ali upravo je to ono što razdvaja dobre menadžere od loših. Dobar menadžer je realan. On zna da odlaganjem ili ne donošenjem odluka samo pogoršava stvari i uvećava problem.

Danas sam morao da donesem jednu nepopularnu odluku. Ne da bih ispao dobar menadžer, već da ne bih uvećavao problem.

Prepoznao sam da jedan moj saradnik nije ono za šta se predstavljao. Teško mi je bilo, ali uvideo sam da umesto rešenja, on ima tendenciju da postane problem, veliki problem!  Takva mu je priroda.

Trebao je da bude pojačabje timu, ali mi se nekako čini da će postati suvišni teret. To je zaključak celodnevnog praćenja njegovog rada. Jednostavno nije dovoljno dobar.

Kako ne volim da brzam sa ovakvim odlukama, daću sebi i njemu šansu do kraja meseca. Ima od mene čitavih sedam dana da popravi utisak.  Potrebno je da za to vreme pokaže neki rezultat koji bi ga ostavio u timu.

Znam da izgleda surovo kada o tome pišem ili pričam, ali njegova sudbina je u njegovim rukama i on ne čini ništa po tom pitanju. Odnosno, čini čak sve suprotno od onoga što bi trebao. Pokušao sam da mu skrenem pažnju, korigujem, podstaknem na rad, ali mi izgleda da nisam uspeo.

„Starog psa ne možeš naučiti novim trikovima!“

Videćemo još.

Deo mene želi da nisam u pravu, ali drugi deo me podstiče da nema odlaganja. Odlaganjem odluka postaje sve teža i teža. Iseci sada dok još možeš!

Zato napominjem svima: Odgovornost za tvoj život je u tvojim rukama. Nemoj kriviti druge za svoje neuspehe. Daj uvek sve od sebe, jer nikada ne znaš ko te posmatra i iz kog razloga.