Објављено дана

Na prodaju: Baza kupaca

Zbog dela izdavaštva u koji sam se upuatio sa idejom da na taj način prenesem svoje znanje drugima, pojavila se potreba da se bolje upoznam sa Zakonom o autorskim pravima. Ideja je potekla zbog digitalizacije mojih izdanja i distribucije istih.

U zakonu je sve lepo napisaono i definisano, svidelo se to nama ili ne.

Naravno, skloni smo konzumiranju raznog sadržaja, bez plaćanja nadoknade autoru ili autorima, a sa druge strane, željni da naplatimo i zaštitimo sopstveni rad. Napominjem, sve je lepo definisano zakonom.

U svakom slučaju, deo zakona se bavi i digitalnim formama autorskog dela, što je za svaku pohvalu. U tim članovim i paragrafima sam naišao na deo koji uređuje i autorska prava na baze podataka.

Po zakonu autor baza podataka, kao formom autorskog dela, je nosilac autorskih prava. S obzirom da je „delo“ nastalo kod poslodavca, on je korisnik dela. To autora ne sprečava da slobodno raspolaže svojim autorskim pravom, ukoliko može da dokaže da je on pravi autor.

To dalje znači da autor slobodno može da stavi u promet (da proda) baze podataka koje je oformio tokom svoje karijere.

Kako bih potkrepio ove tvrdnje, stavljam svoje baze podataka na prodaju. Svi zainteresovani mogu slobodno da me kontaktiraju.

Napominjem da u ovom trenutku dok pišem post imam preko petnaest godina raznog komercijalnog iskustva. Deset godina prodajnog i pet godina iskustvo iz nabavke razne opreme i sredstava. Ukoliko ti trebaju kontakti, novi klijenti, veliki sistemi ili znaš nekoga kome trebaju, budi slobodan da me kontaktiraš.

Takođe, moguće je napraviti i baze po željama i potrebama kupaca.

U svakom slučaju požuri da nabaviš najnoviju prosperitretnu bazu kupaca ili dobavljača, pre konkurencije. U stvari, nabavi je odmah!