Објављено дана

Nedelja za ostvarenje ciljeva

Poslednja radna nedelja pre odmora. Sada je pravo vreme da dam sve od sebe. I dajem. Prodao sam deset puta više materijala u zadnjih sat vremena, nego u predhodnih trinaest dana.

Tako se ja pripremam za odmor.

Na gornjoj slici je moje radno okruženje. Ispod ruke se nazire sveska za ciljeve. Pišem ih redovno svakog dana i trudim se da iste i ispunim.

Predmet na mojoj ruci je uspešno ostvaren cilj. Trebalo mi je nekoliko godina, ali sam na kraju uspeo. Prelepi Tissot Swiss made sat je dokaz da se ciljevi ostvaruju. Makar ih ja ostvarujem.

Da bi ostvario svoje ciljeve prvenstveno moraš znati da ih postaviš. Ne možeš jednostavno reći “Ja to hoću!” i očekivati da će se stvari same od sebe desiti. Postavljanje ciljeva je proces koji počinje sa utvrđivanjem onoga što želiš, a u većini slučajeva završava se sa mnogo uloženog rada i vremena kako bi to zaista i postigao.

Perspektiva i način razmišljanja su kritični elementi u ostvarivanju ciljeva i biće ti lakše ukoliko si u stanju da zadržiš svoju pažnju na krajnjem ishodu. Praćenje vizije mnogo bolje motiviše nego nada da će se ishod sam dogoditi.

Započni sa samostalnim brainstorming-om, zatim prebaci svoje ideje u ciljeve koje želiš da ostvariš. Za početak ih obavezno zapiši u bilo kom obliku. Ljudi koji zapisuju svoje ciljeve imaju veću verovatnoću da ih ostvare i to im pomaže da zapamte svrhu svojih trenutnih aktivnosti.

Nakon što svoje ciljeve staviš na papir u proizvoljnom obliku, naredni korak podrazumeva njihovo pretvaranje u konkretne tvrdnje odnosno da tvoji ciljevi postanu SMART (MUDRO) definisani ciljevi:

S – Specific (Konkretan)

M – Measurable (Merljiv)

A – Achievable (Ostvariv)

R – Realistic (Realan)

T – Time bound (Vremenski ograničen)

Postavljanje i ostvarivanje ciljeva je stalan proces. Ovaj proces započinje kada prvi put počinjemo sa definisanjem ciljeva i na prvi pogled izgleda kao težak i zastrašujući zadatak. Tokom vremena celokupan proces počinje da biva sve lakši. Sve ciljeve koje želiš da ostvariš u narednoj godini, neophodno je redovno preispitivati. Planovi se mogu menjati i može se desiti da neke stvari, za koje si smatrao da su važne na početku, sada nemaju nikakav značaj. Postavi redovne podsetnike u svom kalendaru kako bi ponovo razmotrio svoje ciljeve i bio siguran da su oni i dalje relevantni.

Velika prednost čestog preispitivanja jeste ta što te navodi da donosiš važne odluke u životu i pravilno odrediš prioritete. Posebno obrati pažnju na ciljeve koji nisu ostvareni u predviđenom roku ili čiji rok konstantno produžavaš. Ciljeve možeš povećavati ili ih odbaciti u potpunosti i krenuti na neki novi. Može se desiti da neke ciljeve ostvariš pre nego što si očekivao i na taj način možeš početi da radiš na novim ciljevima.

Ukoliko želiš da uspeš, neophodno je da doneseš odluku da ćeš uspeti. Sledeća važna stvar je da postaviš svoje ciljeve. Bez jasno određenih ciljeva nedostajaće ti fokus i pravac. Ciljevi ti omogućavaju da preuzmeš kontrolu nad svojim životom i obezbeđuju osnovu pomoću koje ćeš moći da odrediš da li si na pravom putu.

Zato izazivam svakog ko ima ambicije u životu da ih napiše na papir. Prvenstveno zbog neuromotorike koja, stvar iz nematerijalnog sveta želja, prebacuje u realni svet. A tu je i kao podsetnik šta želiš da ostvariš u životu. Motivacija u onim teškim trenucima kada je neophodno da izdržiš minut više, istrčiš metar duže. I svakako, ponos na kraju, kada tekst na papiru precrta mastilo i označi da si uspešno obavio misiju.

Ideja. Imaginacija. Realizacija!

Meni uspeva!