Објављено дана

Plan vs. Cilj

Završio se prvi radni dan u ovoj godini. S obzirom da je retko ko i radio, ja sam odlučio da napravim planove obilazaka. Danas sam napravio kostur, a nadam se da ću imati sve komplatno do kraja nedelje.

Stičem utisak, ponekad, da je Srbija mala zemlja. Ali svako put kada pravim plan obilazaka, uverim se da i nije baš tako.

Zato svima kažem za uspeh je potrebno vreme. I vera u sebe. Naravno, rad je neizostavan u jednačini.

Kao bi se dobro raspolagalo vremenom, potrebno je odvojiti vreme za dobar plan. U praksi minut vremena potrošen na dobar plan, štedi deset minuta na terenu. Kada znaš kuda ideš i zašto, svaka vrata ti se otvaraju!

Plan je bitan i za određivanje ciljeva, kako sam već napisao, ali i za evaluaciju postignutog. Kako možeš da znaš šta si postigao bez plana?

I odvojio bih ovde plan od ciljeva, kako ne bi stvarali zabunu. Plan je opste utvrđivanje kretanja i razloga kretanja, a cilj je tačno ostvarivanje ranije dogovorenih aktivnosti. Npr plan je da se u sledećih nekoliko dana obiđu oblasti u Srbiji, a cilj da se u svakoj od oblasti pronađe kupac proizvoda. Razradom plana i ciljeva dobijamo ciljane vrednosti prodaje, količine artikala i odgovarajući vremenski.period za to.

Ukratko planom definišemo gde idemo, a cilj je da ostvarivanje onoga zbog čega smo tamo krenuli.

Kome nije jasno, neka pokuša sam.