Објављено дана

Pokušaj, sada znaš kako!

Neki to prosto zovu tajnom. Drugi, pak, zakonom privlačenja. Treći imaju neko svoje ime.

Ja na to gledam kao na ostvarenje svojih ciljeva.

Jednostavno sednem i razmislim šta mi je važno u životu. Onda izdvojim iz te gomile ono što mi je stvarno važno. Napišem to na papir trudeći se da što bolje opišem svaki pojedinačni cilj. Opišem ga do najsitnijih detalja tako da kada kasnije pročitam znam tačno kako izgleda taj određeni cilj. Mogu ga tačno nacrtati do detalja.

Ovo sam počeo da praktikujem kada sam neke svoje ciljeve ostvario, ali zbog nedovoljne definicije ispalo je lošije nego što sam očekivao.

Svoje ciljeve ispisujem svakodnevno. Na taj način programiram sebe i svoju podsvest kako bi mogao da prepoznam kada su okolnosti odgovarajuće za ispunjenje određenog cilja. Mišljenja sam da se tako najbrže postižu željeni rezultati.

Za svaki cilj koji želiš da ostvariš moraš doneti odluku da ćeš taj cilj da ostvariš, bez obzira na sve. Teško je ovo shvatiti u prvi mah. Govorim iz ličnog iskustva. Zato ponavljam! Donesi odluku čvrsto u sebi ili, ako treba, napiši na papir da si odlučio da ostvariš svoj cilj. Veruj u to. Veruj svake sekunde, svakoga dana dok konačno ne ostvariš svoj cilj.

Pisanje ciljeva i odabir onih glavnih u tvom životu ti pomaže da iz mnoštva stvari koje ti se vrzmaju po glavi Ti izabereš one za koje smatraš da će najviše uticati na Tvoj život. Postaješ svesniji sebe i fokusiraniji na ono što želiš. Dobro je da odrediš krajnji rok do kada bi Ti želeo da ostvariš odabrane ciljeve. Stvari koje nemaju rok, uglavnom nikada i ne budu urađene.

Odluka ti pomaže da napraviš dogovor sa samim sobom da ćeš izdržati i u najtežim trenucima. A biće ih poprilično. Takođe, odlukom svoje ciljeve pothranjuješ u svaki atom svog bića. Čitavo tvoje telo, tvoj um i tvoj duh, radiće danonoćno na tome da ti ostvariš svoje ciljeve.

Vera je gorivo koje trošiš na putu do cilja. Nikada ne smeš da dozvoliš da ostaneš bez goriva. Onog trenutka kada prestaneš da veruješ u sebe ili svoj cilj, sam cilj prestaje da bude relevantan. Dozvoljeno je dobrovoljno odustajanje od cilja i čak promena cilja usled promene okolnosti. Ali, nije dozvoljen gubitak vere u sebe za cilj koji želiš da ostvariš.

Ideja. Imaginacija. Odluka. Vera. Realizacija!

To je redosled koraka koji dovode do ostvarivanja svakog cilja koji postaviš ispred sebe. Veoma je bitno da otkloniš sve potencijalne sumnje koje će se pojavljivati. Ne moraš znati ništa o svom cilju ili o načinu na koji ćeš ga postići. Lepota je u tome što, ako odlučiš da ćeš nešto uraditi i veruješ u to, sudbina/život/Bog će se pobrinuti da stekneš određena znanja i veštine i čak dobiješ i prava oruđa u datom trenutku. Čitav kosmos će se saviti da Ti ostvariš svoju zamisao.

Moj savet je da svakodnevno pišeš svoje ciljeve i evaluaciju šta si do sada uradio na tom putu. Znam da je to dosta teško i naporno, ali kao što rekoh, Ti praviš dogovor sa samim sobom i kršenjem dogovora ispaštaćeš ti i niko drugi. Nikog drugog, zapravo, i nije briga za tvoje planove, ideje i ciljeve, jer svako radi na svojim.

„Ili radiš na ostvarenju svojih ciljeva, ili te neko angažuje da radiš na ostvarenju njegovih ciljeva.“

Ovo se, na žalost, odnosi i na one koji misle da ne rade ništa!

Život je poprilično podređen tebi i tvojim odlukama. Nije bitno da li odlučiš da ih doneseš ili ne. Ja ipak biram da odluke o svom životu donesem, pa makar i pogrešne. Tako znam da je moj život u svakom trenutku moj izbor, a ne posledica neodlučnosti.

Od kada sam shvatio ovu veliku istinu, počeo sam rapidno brzo da ostvarujem svoje ciljeve. Prvenstveno su to bile one male životne pobede koje se graniče sa satisfakcijama. Vremenom sam počeo da ostvarujem i veće ciljeve. Usudio sam se da napadnem one najveće koje imam i neke sam već ostvario, dok su drugi u procesu ostvarivanja. Realnog ostvarivanja. Svakodnevno znam koliko mi još treba da ih ostvarim.

I to samo zato što sam se usudio.

Znam da mnogima delujem kao mađioničar ili čak čarobnjak, ali sve što sam postigao u životu nije plod nikakve magije. Naprotiv, plod je velikog i predanog rada, niza odluka i vere u sebe. Puno mi je pomogla vera moje porodice u mene, pre svega moje supruge i mojih malih dečaka! Zato sam im neizmerno zahvalan.

I zbog svega toga sam uspešan. I ispunjen!

Pao sam hiljadu puta, ali sam ustao jedan put više! Taj jedan put je načinio sve razlike koje su potrebne da bi neko ostvario uspeh!

Pokušaj, sada znaš kako!