Објављено дана

Pre odluke, dobro razmisli!

Picture

Danas jedva uspevam da dignem glavu. Sručio se posao na mene, kao da ga skoro nisam radio.

Puštam ponude, zovem kupce, primam mailove i kupci zovu mene. Odlično, što se posla tiče. Mene malo stiže umor pa nisam sav svoj. Jedva čekam da odem na more i rasteretim se svega.

U svakom slučaju, u moru bitaka sa kupcima, moram da vodim i dodatne bitke. Naravno, porodica, kuća, auto, majstori, drugovi, rođaci… I pored toga svega, moram da razmišljam o svojoj budućnosti. I to baš sada i to baš ispred odmora.

Dobio sam ponudu za nastavak saradnje od moje sadašnje firme, a istovremeno i ponudu jedne druge kompanije. Talas promena o kom stalno pričam, se nadvio i nad mojim čamcem. Moram brzo da reagujem i donesem odluku o tome šta dalje. Da li da nastavim ovo gde sam počeo da dajem rezultate i privikavam se na radno okruženje ili da krenem u nove pohode.

Generalno, ponuda nove kompanije je bolja u nekoliko tačaka od postojeće, ali da li će takva biti i u budućnosti?

Obično je ovo ona situacija kada se grčevito držimo “Bolje poznato zlo, nego nepoznato dobro“ priče i dopuštamo da šanse prođu pored nas. Opet, moje iskustvo u traženju i promeni posla je veliko i ne postavljam sebi ovo pitanje iz ugla nekoga ko ne zna šta ga čeka pa strahuje straha radi. Meni se par puta desilo da ponuda koja je bila dosta bolja od onoga što imam trenutno, nije bila dalekosežna. Neke su trajale kraće i od onoga što bih pomislio i u najluđim projekcijama.

Opet svi mi radimo za novac, koji nam je preko potreban. Jedino što stvarno posedujemo je naše znanje koje nosimo u sebi i naše vreme koje svakako prolazi.

MALI DOBITAK

Možete biti zaokupljeni mali stvarima, malim poslovima svakodnevnim, problemima, možete okončati neke poslove koje ste započeli, ali ne bi trebalo da započinjete neke nove. Drugi naziv ovog heksagramma je i “propala šansa”. Slikovit opis ovog heksagramma je “lovac koji juri za pticom”. Međutim pticu je nemoguće uhvatiti. Vaše nestrpljenje tu ništa ne pomaže. Uskoro se možete naći u prilično zbunjujućoj situaciji jer niste bili spremni na ono što vas čeka. Budite spremni na razna manja neprijatna iznenađenja. Ako vam neko zatraži uslugu nemojte pristati ne razmišljajući. Možete biti žrtva nekih ljudi koji imaju nešto protiv vas. Ova kombinacija takođe označava odlazak od kuće. Iz nekih razloga ne prija vam boravak u domu niti vam odgovara domaća atmosfera ,imate potrebu da odete i da promenite ambijent. Trebalo bi da budete smireniji umereniji u svemu i manje nestrpljivi. U ljubavi ste takođe prilično brzopleti donosite olako zaključke o partneru. Moguć je period zahlađenja odnosa manjih uvreda i razdvajanja. Ako do sada niste razmišljali o braku, a duže ste u vezi sa istim partnerom, nemojte ni sada postavljati to pitanje, brak neće biti srećan. Iako pokazujete veliku želju za putovanjem, upravo na nekom putu možete biti pokradeni ili se možete razboleti. Ako želite da promenite ambijent idite negde, ali ne daleko od vaše kuće,što su duža putovanja to su veće opasnosti. Tamo gde putujete može doći do nekakve nesreće, prirodne katastrofe. Ne treba podthranjivati strahove, sumnje niti imati lažne idole. Ne idite za velikim ciljevima, možda nešto treba i da prekinete, saradnju ili neki posao koji vam ne ide od ruke, jednostavno odustanite.

Ovo je savet koji sam dobio tražeći pomoć od drevne kineske Knjige promena ili ti Ji Đing, kako se popularno zove.

U svakom slučaju, treba dobro razmisliti. Na kraju, ti si taj koji mora uprkos svemu da donese odluku i kasnije živi sa njom. Ja ću o svojoj konačnoj odluci još malo da razmislim. Uzeću što je moguće veći broj činjenica u razmatranje. Napraviću listu ZA i PROTIV. Sagledaću stvari iz što je moguće više uglova i doneti odluku.

Razmišljam naglas i ujedno pokušavam da posavetujem sve one koji se nalaze u sličnoj situaciji. Dobro razmisli pre nego doneseš odluku. Brzo donesi odluku da bi imao vremena da se kaješ natenane. Ili tri puta meri, jednom seci. Izbor je na tebi.

I znaj, životne prilike se pružaju svakodnevno, ali se sigurno pružaju više puta u životu. Zgrabi svoju i ne ispuštaj je!