Објављено дана

Trikovi prodaje: Motivacija za malo više

Picture

Ovo je jedan od onih poslednjih dana u mesecu kada se mučiš da prebaciš target. Ludnica. Zvone telefoni, ja zovem, stižu mailovi… Sutra se ne živi. A i realno. Ko će da pravi promet 01. u petak!

Dajte ljudi da to završimo danas!

Tako to izgleda. Haos je tek mala reč kojom pokušavam da to objasnim. U svakom slučaju, danas prodajem kako skoro nisam. Prodajem za tekući mesec, prodajem za sledeći mesec, prodajem!

Ovaj posao je tako čudan da je to neopisivo. Možeš 29 dana da ne prodaš ništa i za samo 3 do 4 sata napraviš milione.

Ja sam se baš naradio ovog meseca. Ali realizaciju sam počeo da pravim u poslednjih 3 dana. Na žalost, tako je. I ja živim sa tim. 

Opet, realizacija ne dolazi sama od sebe. To je skup celomesečnog, ako ne i kumulativnog rada. Radiš permanentno i daješ sve od sebe i realizacija nastaje kao posledica tog rada ili ne nastaje. To već zavisi od tebe i toga šta si radio na terenu. Ako si radio dobro, dobro ćeš i proći. To je prirodni zakon setve i žetve. Dodao bi i vere u sebe, svoju kompaniju, proizvod i svoje kupce.

Nije lako, ali je jednostavno. I radi uvek u svim uslovima i na svim mestima. Isto kao gravitacija. Zato što je to prirodni zakon. Možeš da ga privremeno zaobiđeš, ali će te pre ili kasnije sačeka. Zato ne kalkuliši, ne manipuliši i ne dangubi. Radi, radi, radi i radi i sve će to narod jednom pozlatiti…

U svakom slučaju pametni rad je nešto što mi se čini da daje mnogo bolje rezultate od klasičnog rada. To je ona vrsta rada kada sedneš, napraviš plan, proučiš kupca, dobro se pripremiš za razgovor i onda fenomenalno „odradiš„. Možda realizacija stigne kasnije, ali stigne. 

Ja sam za to i da se smisleno potroši i 2 sata pripreme za sat vremena provedenih sa klijentom. Što si spremniji, to ćeš bolje odraditi svoj posao. Svi vrhunski sportisti su vrhunski zato što na pripremu potroše i 90% ukupnog vremena koje provedu na terenu. Tajna onih 3% najboljih je u tome što oni provode samo 2 do 3% više vremena na pripremu od ostalih. Neću sada da smaram malim i velikim projevima, samo želim da naglasim da mali dodatni napor daje ogromne krajnje razlike.

Sinergija ili kumulativni efekat su energetski na višem nivou od prostog zbira. Skup stvari privlači dodatnu energiju. Skup dobrih stvari, privlači dodatnu dobru energiju.

Zato ja uvek dajem više. Prosto nateram sebe da istrčim 100m više nego što sam planirao. Uvek pustim jednu ponudu više ili jedan mail više ili pozovem jednog klijenta više svakog dana. I možda to nema efekta u to danu, možda je pojedinačni odziv mali. Ipak, siguran sam da je krajnji zbir uvek veći nego što je trebao da bude.

Zato izazivam sve one koji žele da postignu više da pruže više, bez kalkulacije. Prosto daj sve od sebe i malo preko toga, jer je konkurencija jaka. I svi daju sve od sebe. To malo što daš preko, može presudno da utiče na krajnji rezultat.