Објављено дана

Uvek planiraj, nikada ne odustaj!

Toliko toga se desilo za vikend, a opet ništa vredno pomena. Jedino mi pada na pamet da sam pojačao korišćenje audio i video materijala u sopstvenoj edukaciji.

Kako se zalažem za kontinuiranu edukaciju, smatram da je korišćenje ovog vida usvajanja znanja fenomenalno. Glavni medij za učenje i osnaživanje sopstvenog znanja mora da ostane pisana reč. Dodatno usvajanje znanja na ovaj način je moja preporuka. Ipak, ne dozvoli da ti audio i video programi zamene čitanje knjiga.

Ja sam u jednom periodu napravio takvu grešku i kasnije mi je bilo jako teško da se vratim čitanju. Slušanjem usvajamo manje znanja nego čitanjem, mada ne deluje tako.

Moja preporuka je da se za svaku knjigu koju čitaš nabaviš i dva ili tri audio programa kako bi ti fokus ostao nepromenjen. Ista tema obrađena na više načina pomoćiće ti da lakše usvojiš potrebnu veštinu.

Znanje samo po sebi je potpuno beskorisno ukoliko nema primenu u realnom okruženju. Svaku stvar koju naučiš moraš i da isprobaš. U protivnom neće biti nikakvog efekta. Sticanje znanja radi znanja je gubljenje vremena.

Budi oprezan i daj naučenom šansu. Zapamti da ništa ne funkcioniše prvi put ili čak nekoliko prvih puta. Zato moraš da novom znanju pružiš per ili deset proba pre nego doneseš konačni sud.

Da li nešto radi ili ne može oceniti vreme kroz okolnosti. Puno puta nešto može da funkcioniše na drugom mestu, gradu, kontinentu, a kod tebe ne. To može biti i sticaj nepovoljnih okolnosti. Zato ne očajavaj, promeni taktiku ili probaj neku drugu soluciju.

Na ličnom primeru se svakodnevno uveravam u istinitost ovih reči. Zato sam kod sebe razvio dečiju upornost kada nešto želim da postignem. Ne odustajem od cilja. Menjam pristup i taktiku. Ponekad pokusam da promenim saradnika koji me koči. Tražim svaki mogući način kako bih ostvario svoju zamisao. Ali ako ne uspem ni posle 30 pokušaja, ostavim stvar po strani i čekam povoljniji vetar. Najviše sam išao do 50 pokušaja i uspeo. Na kraju mi je to bio jedan od najboljih klijenata sa kojim sam radio.

Uvek planiraj, nikad ne odustaj. Pobednici odustaju samo kada su im je život ili zdravlje ugroženi! A oni najbolji među nama, čak ni tada!