Објављено дана

Kako prodati ponedeljkom

Posle jednog teškog i napornog dana, koji je uz to i ponedeljak, dobio sam veliku porudžbinu od starog kupca.

To je fenomenalan osećaj.

Zašto je to tebi bitno?

Zato što se rad isplati. Ako polazi meni za rukom, poći će svakom.

Nikada ne znaš od koga će doći porudžbina, a ko će ostati samo na ponudi. Zato moraš da obilaziš paralelno i stare i nove kupce. I da stalno izmišljaš nove razloge zašto si došao. Većina njih kaže ne treba ništa, zvaću te i ne pozovu. Nikada.

Zato je bitno da si im uvek ispred očiju. Zadovolji potrebu čim se pojavi ili liži rane u mraku.

Nije mi teško bilo da danas u 10 kompanija čujem:“ Ne treba ništa“, u dve da pošaljem neprihvatljive ponude i u dve prodam svoj proizvod. Nije mi teško to da radim svakog dana 10 sati dnevno. To je cena uspeha.

Niko me nikada nije pitao koliko sam kompanija obišao u toku meseca, već koliko sam prodao. U prodaji je tako.

Nikada ne znaš gde ćeš da prodaš svoj proizvod ili uslugu, ali vremenom odvojiš žito od kukolja i onda posle nekog vremena jedva da imaš praznog hoda. Imaš svoje kupce i lagano proširuješ broj onih koji kupuju, plaćaju i preporučuju te svojim prijateljima.

Ako se dobro pripremiš, brže ćeš doći do pravih kupaca, ali ni jedna priprema ne može da te obuči za sve situacije. To može samo iskustvo. Zato slobodno kreni napred i sa 80% poznatog. To na početku ti neće stvarati problem. Kasnije, to će ti biti najveća greška.

Zato se iznova i iznova pripremaj za svaki novi sastanak. Vodi precizne beleške o svojim kupcima i redovno se podseti šta si pričao i šta su ti rekli. Vodi sopstvene kartice kupaca. To je investicija za budućnost.

I bolje nemoj pretpostavljati. Svako može da bude kupac proizvoda, to više zavisi od tebe kao prodavca nego od samih kupaca.

Neće niko uraditi to umesto tebe.

Kreni!