Објављено дана

Radna biografija, CV, Curriculum vitae, Resume

Kako napisati CV

Picture

Rad na CV-u nije ni malo jednostavna ni laka stvar. CV je odraz tvoje ličnosti, kao i svega onog urađenog pod tvojim imenom. To je osnovni alat po kome te potencijalni poslodavac prepoznaje. Takođe, to je momenat tvoje individualnosti koji treba da zablista u moru istih ili sličnih. 

Za početak CV mora biti istinit. Hm, pa prednost i mana 21. veka je to što se sve informacije mogu proveriti u tren oka. Stoga, iskrenost je ono što razlikuje profesionalce od amatera. A amateri su oni koji ispadaju iz selekcije.
         
Postoje razne forme koje ti mogu biti od koristi prilikom izrade biografije i uglavnom su već šablonizovani:
~Zaposlenje počevši od poslednjeg, pa opadajući ka prvom.
~Stručna sprema, takođe regresivno.
~Dolaze stručna osposobljavanja, seminari, treninzi i ostalo
~Poznavanje jezika i rada na računaru.
~Hobiji su poslednji, kako bi poslodavac shvatio da stižeš da sve obaveze obaviš na vreme i imaš privatni život.
         
Sve u svemu, još jedan od hiljadu dosadnih i iritantnih CV-ja koji podstiče želju za samoubistvom poslodavca, ili bar njegovog HR menadžera. Šta uraditi da ne dođe do ovoga? Odnosno, kako izbeći da tvoj život, rad i trud ne završe u korpi pre nego i dobiješ šansu da pokažeš koliko zaista vrediš? Odgovor ćeš naći na stranicama koje slede.

Ukoliko ti je stvarno stalo da ostaviš dobar utisak na potenciojalnog poslodavca i dobiješ priliku da se predstaviš na intervjuu, potrebno je da svoj CV prilagodiš onome što tržište traži. Prvenstveno dobro pročitaj poslodavčev oglas i postavi ga sebi u formi pitanja. Uzmi prazan papir i odgovori na svaku traženu stavku najiskrenije što možeš. Delove zahteva na koje ne možeš da odgovoriš iz bilo kog razloga (najčešće je to ono što ti fali), možeš da upotrebiš kao adut da si svestan svojih mana, s tim što si spreman/a da nedostatke otkloniš obrazovanjem/kursevima/seminarima u najkraćem mogućem roku.
         
Ipak, fokus onoga što treba da stoji u tvom CV-u jesu tvoji rezultati. Svako voli i želi produktivne radnike. Tvoj posao je da pokažeš potencijalnom poslodavcu da si ti najproduktivniji koji se može naći na tržištu. Npr. Ukoliko se baviš prodajom, prednost će ti biti rad sa velikim kupcima, veliki mesečni promet ili % učešća tvoje prodaje u ukupnoj prodaji tvog sektora. Ukoliko si inžinjer, prednost je rad na velikim i kopleksnim projektima, po mogućstvu u međunarodnim okvirima. Kao menadžer moraš zaintrigirati poslodavca svojim organizacionom mogućnostima.
         
Poenta onoga što sam napisao je da razmisliš pre nego li pošalješ svoj šablonizovani CV. Tako nešto te neće izdvojiti iz mase. Tvoj cilj je da se zaposliš? Pa onda je red da se malo potrudiš i svoje kvalitete koje imaš pokažeš u najboljem mogućem svetlu. Ponekad je dovoljno da malo preformulišeš ono što piše u tvojoj biografiji i da  to pokaže da si pravi izbor za poslodavca. Nije isto kada kažeš ja se bavim prodajom već 3 godine ili ja se bavim prodajom i već 3 godine je moje učešće u ukupnoj prodaji na mom terenu 40%. Takođe, ukoliko napišeš da se baviš marktingom završićeš u korpi sa 150 onih drugih koji se takođe bave marketingom. Umesto toga poželjnije je napisati da tvojim zalaganjem tvoja kompanija je prisutna u tim i tim medijima, kao rezultat toga poseta/prodaja/potražnja za njenim proizvodom je porasla 20-30%.
         
Ovi primeri treba da ti pokažu da ti moraš da brineš o svojim kvalitetima i naravno, o njihovom prezentovanju potencijalnom poslodavcu. Pored produktivnih, poslodavci vole i samoinicijativne osobe, dobre organizatore i sve one koji na neki način mogu da pomognu uvećanju njihovog profita. Na tebi je da to shvatiš i pronađeš način kako da potencijalni poslodavac ukapira da si ti najbolji izbor za taj poziv. On mora da vidi tvoju goruću želju i volju da radiš u njegovom timu. 

______________________________________________

Ima onih koji kažu da je i pisanje CV-ja delom umetnost: važan je osećaj šta izneti, kako naglasiti, obrazložiti i staviti u svrhu konkursa za posao.
Međutim, struktura je druga stvar, i slično je kao u umetnosti: umetnost je ono što je na platnu, ali sve slike imaju ram i vise na zidu – razlika između sadržine i forme postoji i pri pisanju CV dokumenta.

Prvo naslov: najbolje je da to bude vaše ime i prezime.

Ispod idu kontakt podaci: vaša zvanična adresa, brojevi fiksnog i mobilnog telefona, i i-mejl adresa

Sledi zaposlenje tj radno iskustvo: prvo navodite najskorije iskustvo, pa ka pređašnjim. Navedete radno mesto (npr „menadžer prodaje“) i opišete svoja postignuća na tom mestu u jednoj ili dve rečenice. Koncentrišite se na ono što ste tamo zaista korisno uradili, a ne na to kakva su vam bila zaduženja. Ljudi vole da vide rezultate. Naravno, navodite ime firme gde ste radili. Ako nemate iskustva, prethodno napišite obrazovanje, a u ovoj rubrici slobodno napišite da nemate iskustva, ali da brzo učite.

Obrazovanje je sledeća tema kojom se bavite: opet počinjete sa najskorijim. Napišete zvanje i mesto gde ste je stekli. U ovom odeljku pišete i o dodatnim kursevima koje ste polagali, usavršavanja, usmeravanja i specijalizacije takođe. Sve što je bilo na neki način formalno.

Sada biste mogli da navedete veštine koje posedujete, a koje ste ili stekli na dosadašnjim poslovima, ili u slobodno vreme. Tu ide poznavanje jezika, rada na računaru, veštine rada npr. u stresnim uslovima ili kriznim situacijama, rad sa ljudima, medijima i ostalo.

Interesi i hobiji su poželjni, pod uslovom da ukazuju na neke osobine vaše ličnosti koje su dobrodošle na poslu za koji konkurišete. Ne navodite bilo šta, ali nemojte ni ovu rubriku ostavljati praznom.

Dodatni lični podaci kao što su datum rođenja, i slično idu na kraju.

Dužina CV-ja.

Pravilo je da CV ide na jednu stranu, eventualno dve ako baš imate puno iskustva koje bi moglo da se primeni na novom poslu. Naravno, A4 format, beo papir i crna slova, bez boja! 

Moja skorašnja iskustva na ovu temu govore da je bitno napisati dobar i pregledan CV. Nema potrebe pretrpavati ga nebitnim detaljima. Ukoliko stavite veču sliku na prvoj strani, dodatak od tri strane nije strašan poslodavcima. Naravno, taj prostor treba iskoristiti za što bolju promociju sebe i svojih veština.

______________________________________________

U proseku, oko pola minuta se potroši pri čitanju jednog CVja, pa je od najveće važnosti da se istaknete. Po dobrom, naravno. Da bi ste značajno umanjili opasnost da vaš CV olako završi u gomili za bacanje, preporučujemo da obratite pažnju na sledeće detalje:

1. Dugački CV

CV svežeg diplomca, sa malom količinom profesionalnog iskustva, trebao bi da je na samo jednoj stranici. Ako ste se bavili akademskim radom, a tražite posao u industrijskom okruženju, nemojte spominjati projekte ili objavljene naučne članke koji nemaju nikakve veze sa poslom za koji konkurišete. Niko ne želi da čita dve ili više strana preopširnih opisa iskustava i postignuća, koliko god ona bila zanimljiva – uvek imajte na umu da „oni tamo“ ne čitaju samo vaš CV, već desetine. Smanjite listu na skorije i relevantne podatke.

2. Greške u pisanju: kucačke i gramatičke

Ovakve greške su jednostavno neprihvatljive i ukazuju na nemar onoga ko šalje takav dokument. Ako osoba nije u stanju da sastavi najobičniji tekst o sebi, kako se od nje može očekivati da obavlja posao na koji konkuriše?

3. Rezime za preletanje pogledom

CV mora da privuče pažnju poslodavca od prvog trenutka čitanja da bi ostavio dobar utisak i izdvojio se od gomile ostalih. Ponekad oni koji se prijavljuju na početku teksta napišu rezime od par reči kako bi dodatno privukli pažnju čitaoca. Na primer: ”marketning menadžer sa izraženim sposobnostima organizovanja timkog rada”. Ovaj deo nije suviše čest, a ukoliko ga pišete, potrudite se da bude prilagođen zahtevima radnog mesta na koje konkurišete.

4. Izgled teksta – font

Naravno da font kojim pišete treba da bude maksimalno jasan i čitljiv, dakle bez stilističkih i uvrnutih fontova – teže se čitaju, a i poslodavac će pomisliti da ste neki čudak. Mikrosoft uglavnom koristi font Arial i veličinu 10 u svojim programima, i oči onih koji pregledaju radove su verovatno najpre navikle na taj font, što možete iskoristiti. Za naslov se predlaže podebljan (bold) font, veličine 12.

5. Hronologija

Sveži diplomci najčešće nemaju pravog poslovnog iskustva i u redu je tada prvo navesti svoje obrazovanje (inače se prvo navodi radno iskustvo). Kao dodatak osnovnim podacima – titula, stepen i datum diplomiranja, možete spomenuti i relevantne kurseve koje ste pohađali, pohvale ili nagrade. U druge kategorije mogu upasti relevantno radno iskustvo, volonterski rad, rad na računaru, aktivnosti, objavljeni radovi, poznavanje jezika i ostalo.

6. Formatiranje

Korišćenje različitih fontova, boja i grafičkih detalja mogu privući i zadržati pažnju na određenom CV-ju, ali treba biti brlo oprezan da se ne pretera.

Koristite Bullets kada nabrajate:

* postignuća, iskustva i veštine, ili hronološki poređane podatke
* ali ne hobije i interese, oni ne treba da imaju takvu formalnu notu

Formatiranje teksta naglašava vaša postignuća i izdvaja bitno kada poslodavac preleće pogledom po prijavama. Boldovan tekst izdvaja najbitnije i ključne reči, a Italic se koristi najčešće za stručne nazive (žargon) ili slično što citirate. Podvučeni treba da budu samo nalovi odeljaka, kao što su dosadašnje iskustvo, obrazovanje, interesi, karakteristike ličnosti.

7. Hobiji i interesi

Poslodavcu mogu u velikoj meri ukazati na vašu ličnost, sklonosti ka vođstvu ili ka timskom radu. Navođenjem interesa dodatno pokazujete: da se slažete sa drugim ljudima (timski sportovi), da imate široka shvatanja (volite putovanja), da ste radoznali (volite enigmatiku ili surfujete po internetu), da ste odgovorni (volontirate u obdaništu).

8. Dodatne veštine

Ovo su veštine koje poslodavci dodatno priželjkuju, pored akademskog znanja. Na primer: IT veštine (rad na računaru), timski rad ili logičko razmišljanje. Najprostije rečeno – sve veštine stečene na poslu, časovima, kursevima, projektima, pri odgajanju dece, iz hobija, u sportu ili u dobrotvornom radu – sve što se može dobro primeniti na polu za koji konkurišete.

9. Skrojite svoji CV po meri svakog konkursa

Poslodavci vole da vide da ste napisali CV baš za tu priliku. Navedite ime firme u kojoj konkurišete ili nešto slično po čemu će čitaoc primetiti da niste izvukli iz fioke CV koji ste odštampali pre godinu i po dana.

10. “Keep It Short & Simple”

Zlatno KISS pravilo poslovnog komuniciranja važi i ovde – dakle kratko i jasno. Izbegavajte metafore, šareni papir i fotografije (sem ako su tražene), pokazalo se da retko pomažu.

Proveri i ovo. Ne škodi, a može pomoći (mada je ovo već starinski način pisanja CV-a):
http://biblioteka.zasve.net/zaposlenje%20pisanje%20biografija.htm

’’Zapamtite, svi ljudi uvek najbolje izgledaju na prvom razgovoru za posao. Reći će ili obećati skoro sve, samo da ih zaposlite, ali čim im dodelite neki stvaran posao koji treba da obave, često će se ispostaviti da su mnogo drugačiji od onoga što ste očekivali, ili što su vas naveli da očekujete’’.

Brajan Trejsi

_______________________________________________________________

Traženje posla je klasičan primer prodaje. U toj prodaji postoje dve strane: jedna koja govori da nema kvalitetne radne snage a druga strana koja govori da nema posla. Pri konfrontaciji ovih strana svako će izneti niz argumenata u svoju korist, i svi će biti u pravu no to ne rešava problem. Rešenje leži u samoj paradigmi. Da objasnim, traženje posla bez toga da se prati tržište i ulaže u sopstvenu edukaciju je isto kao kad momak neuredan, prljav i znojav traži idealnog partnera u diskoteci. Ako je dovoljno uporan možda će naći „nešto“ ali je to daleko od onog traženog. CV je ponuda koja treba da blista i da zavede svakog partnera na prvi pogled. 
CV je lice nezaposlenog.
______________________________________________________________

Pregledao sam preko 950 CV-a za poziciju komercijaliste na terenu i 95% je napisalo da prodavac mora biti uporan! 

Amin!

http://motivacija.weebly.com/1/post/2013/09/pomo-pri-pisanju-cv-a.html
http://motivacija.weebly.com/1/post/2013/09/loe-napisan-cv-ili-ljudi-nee-da-rade.html
http://motivacija.weebly.com/blog/30-motivacionih-citata-za-one-koji-traze-posao