Објављено дана Оставите коментар

Priprema za Novu godinu

Završio se prvi deo praznika. To znači da, ukoliko nisi spojio Novu godinu i Božić, sutra počinješ da radiš.

Ja sam odlučio da ove godine iskoristim ove prazne dane da radim. Znam da neće tu biti Bog zna kakve potražnje, ali će mi ovih tri dana omogućiti da napravim planove za bar pola godine unapred. Na taj način, završiću 50% onoga što treba da uradim.

Napisani planovi će mi pomoći oko ciljeva, jer ne možeš imati ciljeve, ako nemaš planove. Ne možeš pogoditi metu koju nemaš. U svakom slučaju, parče papira je polazna osnova. Ja još uvek koristim papir za planiranje i ispisivanje ciljeva. Zbog nero-lingvistike.

Kasnije ću to preneti u elektronski planer, zbog brzine promena i lakoće pronalaženja potrebnih podataka.

Ipak, kostur plana, pa i sam plan, više volim da skiciram na papiru. Što se toga tiče, ja sam pomalo arhaičan tip. Papir ne može da slaže. Zato sve bitne stvari držim na papiru. Pouzdaniji je i ima veći vek trajanja od svih elektronskih čuvara informacija.

Tako sada imam zbirku planova sa raznih strana. Mogu lepo da se prošetam i skapiram.logiku koju sam koristio. Zašto je bilo potrebno obilaziti tada baš te, određene kupce.

Spremam se polako. Uvek sebi dam dovoljno vremena za pripremu. Pogledam podatke o kupcu, prisetim se razgovora i proverim šta je on kupovao od mene. Sa nekim.kupcima sarađivao sam u raznim firmama i sada izvučem istoriju, jer to može da mi da ideju kako da sada sarađujemo.

Znam da je takva administracija preglomazna, ali uspeh u ovom poslu ne dolazi sam od sebe. Informacija je ključ uspeha. Ako znaš ko, šta, kako i.po kojoj ceni kupuje, lako ćeš naći način za saradnju.

Ukoliko malo potražiš na internetu o kompaniji, angažovanju, sadašnjim poslovima, nagradama, priznanjima… postaješ nezamenjiva karika u njihovoj strukturi poslovanja.

Uspeh se postiže teškim i napornim radom, ali ako svakodnevno beležiš po deo informacija, kasnije nećeš imati problema oko potreba, želja i mogućnosti.

Znam da svi prodavci ne podnose nikakvu preteranu administraciju, ali tako razmišljaju amateri i to kažem s pravom. Jedan preduzetnik to ne može sebi dozvoliti, jer informacije o kupcima su temelj uspešne kompanije. Dok god misliš da administracijom treba da se bavi neko drugi, a ne ti, radićeš za druge. Onog trenutka kada shvatiš moć informacija i počneš da ih sakupljaš, razvrstavaš i po potrebi koristiš, shvatićeš da si počeo da radiš za sebe.

Bogatsvo nije u zlatu, brilijantima ili parama, bogatstvo je u ljudima koje znaš i šta o njima znaš.

„Nemoj da brigaš, brigaš, život se stara, dok bude ljudi biće i para!“

I dobro došao u Novu, 2018. godinu. Shvati da je vreme prošlo ne čekajući na tebe!!!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *