Објављено дана

Trikovi prodaje: Sistem.

Mnogi žele da znaju kako mi uspeva da sve u poslu držim pod kontrolom? Kako se snalazim u svemu tome?

Ja kažem SISTEM.

To je jedini način da se ne izgubiš u šumi sopstvenih informacija. Sistem znači da sve što radim mora da bude uredno, sređeno i na svom mestu. Inače sistem ne funkcioniše.

Dugo sam i sam bio bez adekvatnog sistema. Pisao imena, mailove i brojeve telefona na ceduljice. Držao sam vizit karte po džepovima, autu, radnom stolu… Jednom rečju bio sam u haosu. I to ne onom kreativnom haosu, već potpuno destruktivnom. U nekom trenutku nisam više mogao da se snađem u sopstvenim papirima.

Zato sam seo i odvojio vreme i nešto novca kako bih uspeo da povratim kontrolu nad protokom sopstvenih informacija. Prvenstveno sam sve vizitkarte stavio u vizitare i razvrstao ih po gradovima i oblastima. U telefon sam uneo sve brojeve svih svojih klijenata. Napravio sam tabelu koju sam nazvao baza kupaca i u nju uneo sve relevantne podatke vezane za nekog klijenta. Na početku je to bilo užasno teško i napirno.

Gubljenje dragocenog vremena koje sam mogao da utrošim znatno drugačije. Ipak, nisam odustao. Posle neoog vremsna imao sam sjajnu bazu koja je bila krcata informacijama. Za svakodnevnu pripremu za obilazak terena, tabela je bila nezamenjiva. Pomoću nje sam planirao rute i obilaske, same razgovore, ali mi je jako pomogla i da izgradim odnose sa klijentima.

Takođe, mogao sam da reagujem na daljinu i rešavam probleme bez odlaska na teren. To je dosta uticalo na moju prodaju. Naravno na bolje. Iz Kruševca sam mogao da rešim problem u Negotinu ili negde drugde. Nisam morao da prelazim stotine kilometara, gubim vreme ili ostavljam mesta konkurenciji da poentira.

Ja delujem trenutno!

I sada, na novom poslu, primenjujem istu taktiku. Tabela se izmenila, jer sada radim sa drugim segmentom tržišta, ali stari kontakti mi svesrdno pomažu na novim poslovima. Lakše je ostvariti kontakt u nekom gradu kada te preporuči ili još bolje najavi neki lokalac. I kada prenese svoje pozitivne utiske o međusobnoj saradnji, ostaje ti samo da se pojaviš.

Probaj. Jednom ćeš shvatiti da sam u pravu.