Објављено

Otkrovenje

Otkrovenje

Danas sam imao otkrovenje. Jedan od onih momenata kada shvatiš neverovatnu istinu u životu. Ipak, kod mene je to bilo bliže osećaju da sam zapravo neverovatno glup.

Reč je o osnovnoj stvari koju svi prodavci rade. O traženju prosperitetnih klijenata koji mogu i žele da u određenom trenutku kupe tvoj proizvod ili uslugu.

Kako se otkrovenje desi?

Danima sam razbijao glavu gde bih mogao da pronađem klijente kojima je potrebna obuka iz prodaje, upravljanja vremenom, vođenja timova, nlp-a, podizanja prodaje i sl.

Otkrovenje je, kao i sve velike istine, došlo u momentu dokolice. Ispijao sam kafu čekajući neki izveštaj iz banke. Naravno, u društvu svog najboljeg prijatelja – mobilnog telefona. Pretraživao sam konkurenciju, razne sajtove koji nude slične usluge i shvatio da baš i nisu izdašni u deljenju svojih klijenata i kontakata.

Shvatio sam da je to potpuno pogrešan put. U redu je otimati klijente od konkurencije, ali na početku je uvek bolje izgraditi sopstvene klijente.

Nastavio sam da se pitam. Broj ljudi, kompanija i raznih instituta mi je promicao na ekranu. Ne mogu da verujem da je konkurencija tolika. Ali to samo znači da ima posla. Prosto, ne bi ih bilo toliko. Ali, gde svi oni nalaze klijente? Od čega žive? Kome prodaju svoje usluge? Pitanja su se sama rojila u mojoj glavi.

Kada uvek radiš isto, isti rezultat dobijaš

Shvatao sam lagano da negde grešim. Ako mi je fokus na konkurenciji, samo ću je nalaziti sve više i više. Zato sam zastao na tren i promenio fokus! Prebacio sam fokus sa konkurencije na klijente. Gde se nalaze klijenti kojima treba obuka iz prodaje, zapitao sam sebe. Nije prošlo mnogo. Otkrovenje se samo pojavilo. Iako smatram da sam ga prizvao svojim mentalnim naporima.

Istina je pred očima

Sajtovi za traženje posla!

Ah! Istina je tako jednostavna!

Svima onima kojima trebaju novi prodavci, treba i neko ko će te ljude obučiti o prodaji. Da li su oni prosperitetni klijenti? Da! Da li će svako od njih pristati na prodajni trening? Zaboga NE! Ali, to i nije poenta. Važno je da neki pristanu i to je ono što je moj fokus!

Neverovatno koliko sam vremena utrošio na tako banalnu stvar. Ali upravo i banalne stvari koče naš potencijal i onemogućuju nam napredak. A, kako sam napisao, sve velike životne istine su jednostavne. Samo je potrebno otkrovenje da se otkriju.

Pišem ovo kako bi ti na sopstvenom primeru pokazao kako i sam uspeo da nateram sebe da razmišljam izvan kutije i zacrtanih normi. Razmišljanje na isti način uvek daje iste rezultate. Oslobodi svoj um za neko svoje otkrovenje. Lako je!

Poruči svoj primerak bestselera Trikovi prodaje!

Link za elektronsko izdanje:

https://www.novinarnica.net/knjige/1428/trikovi-prodaje

Link za štampano izdanje sa posvetom autora:

https://www.kupindo.com/Biznis-i-organizacija/51612721_Trikovi-prodaje

 

 

5 мишљења на „Otkrovenje

 1. Pametan savet za razmisljanje van kutije, svakako.
  P.S. To da li krademo klijente ili gradimo svoje…mislim da to uopste ne treba da bude fokus posla. Prosto radite dobro i kvaltetno a klijenti ce doci. Da li ce doci od konkurencije ili ce biti neki drugi, to vas ne zanima, bitno je da znate da vredite. A i zavisi od trzista. Pozdrav!

  1. Hvala na komentaru.

   Opisao sam događaj koji mi se dešavao nekoliko minuta pre pisanja posta.
   Tražio sam nove klijente prvenstveno na sajtovima koji se bave sličnom tematikom, misleći da ću ih tamo najlakše naći.
   Prevario sam se.

   Onda sam dobro razmislio i shvatio da postoje mnogo bolja mesta za traženje klijenata od konkurencije.
   Tako da sam to i opisao u postu.

   Srdačan pozdrav!

 2. Upravo. Vrlo očigledno i logično mesto za traženje klijenata. Odličan način da izgradite svoju mrežu klijenata koja će pak uz vašu pomoć moći da učini isto jednog dana.

  1. Hvala na komentaru.
   Traženje klijenata i proširivanje baze je jedan od osnovnih poslovnih veština.
   Planiram uskoro seminar na tu temu.
   Javite mi ukoliko ste zainteresovani!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *